Çene Eklemi Hastalıkları

Çene eklemi ve kas rahatsızlıkları, temporomandibular bozukluklar (TMB) olarak adlandırılır. Bu bozukluklar, çene eklemi, çene kasları ve çevresindeki yapılarla ilgili ağrı, sertlik ve hareket kısıtlılığına neden olur. Çene eklemi ve kas rahatsızlıkları, çene eklemi üzerinde aşırı yüklenme, çene eklemi disfonksiyonu, stres, diş sıkma veya gıcırdatma gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Ayrıca çene kırıkları veya diğer travmalar da TMB’ye neden olabilir.

Çene eklemi ve kas rahatsızlıkları belirtileri arasında ağrı veya hassasiyet çene eklemi etrafında, çene eklemi hareketlerinde kısıtlama, çene açma veya kapama zorluğu, çene çıtırdaması veya tıkırtısı ve baş ağrısı yer alır. Tedavisi, semptomların şiddetine, nedenine ve hastanın özelliklerine göre değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında ağız koruyucu kullanımı, kas gevşeticileri, fizik tedavi, akupunktur, cerrahi müdahale ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi yöntemler yer alabilir. TMB semptomları yaşayan kişiler, bir diş hekimi veya TMB uzmanı ile görüşerek doğru teşhis ve tedavi planı için destek alabilirler.

Çene eklemi işlev bozukluğu çeşitli şekillerde olabilir

Çene eklemi rahatsızlığı ile başvuran hastalar, eklemde ağrı, kıtırtı sesi, eklemin çıkıp yerine oturması ve ağız açıklığında azalma ile karşımıza çıkarlar. Bunun nedeni temelde eklem boşluğunda ve eklem diskinde ortaya çıkan bozukluklardır. Her ne şekilde olsun 3.5cmden daha düşük ağız açıklığına sahip hastalarda çene eklemi işlev bozukluğundan söz edilebilir. Hastanın daha öncesinde romatizmal eklem hastalığı varsa (romatiod artirt gibi), sabahları ağız açıklığında bariz azalma da olabilir. Eklem sertliği olarak tanımladığımız bu durum gün içinde azalır ve ağız açıklığı artar.
Toplumun %30’a kadar yüksek bir oranı hayatının belli bir döneminde çene eklemi problemi düşündüren şikayetler yaşamaktadır.

Çene Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene rahatsızlığınız her ne olursa olsun bunun için en başta uzman hekime başvurulması önem taşımaktadır. Teşhisin en doğru biçimde konula bilmesi için gerek tüm tetkikler eksiksiz bir şekilde sağlık kurumunda gözlemlenmelidir. Yaklaşık olarak 30 dakikayı bulmakta olan klinik kontroller sonrasında ortaya çıkan çene ağrısı kolayca saptanabilmektedir. Nedeni kolay bir şekilde tespit edilerek buna en uygun tedavi yöntemi ortaya çıkarılmaktadır. Uzman hekim kontroller sırasında ağrının başlama noktasını ne şekilde ve hangi zamanlarda oluştuğunu kolayca tespit edebilmektedir. Olumsuz etkilenmekte olan diğer bölgelerinde kontrolleri sağlanarak ağrının verdiği hasarın ortadan kaldırılması adına ilaç tedavisine, bazı protetik uygulamalara  ya da gerek görülürse cerrahi işleme başvurulabilir.